Jos kuoleman ajatteleminen saa yliotteen

death-gets-the-upper-handTässä kirjoituksessa perehdytään käsittelemään poikkeustilannetta, jossa kuoleman ajatteleminen saa liian voimakkaan huomion ihmisen ajatusmaailmasta. Normaalisti henkilö ei todennäköisesti jokapäiväisessä arjessaan ajattele kuolemaa ennen kuin tuttavapiirissä joku sen joutuu kokemaan, mutta joskus kun mielenterveys ja tasapaino järkkyy, ihmisen ajatukset voivat alkaa pyöriä tavallista enemmän ja huolestuttavassa määrin kuoleman sekä mahdollisen itsemurhan ympärillä. Tällaisiin ajatuksiin tavallisesti liittyy masennus tai jokin muu henkinen sairaus. Mitä voidaan tehdä kun ajatukset pyörivät elämän lopettamisen ympärillä enemmän kuin pitäisi?

Puhu tunteistasi

Aiheesta keskusteleminen voi auttaa selvittämään, mistä alkuperäinen halu kuolla voi johtua. Usein jäsentämällä ajatuksiaan ja keskustelemalla luotettavan sekä ymmärtäväisen henkilön kanssa voi osaltaan auttaa ymmärtämään, mistä lohduttomalta tuntuva tilalle syvimmiltään johtuu.

On myös hyvä pyrkiä näkemään tulevaisuuteen tämänhetkisten musertavilta tuntuvien vaikeuksien taakse. On tärkeää ymmärtää, että niin kauan kuin on elämää, toivoa ei ole koskaan menetetty, eikä luovuttaminen elämästä ole koskaan oikea vaihtoehto.

Mistä halu kuolla voi johtua

Usein hoitoon päästessään itsetuhoisia ajatuksia pohtineen ihmisen ajatusmaailmasta selviää, että hänellä on ollut jo mahdollisesti pitkään kestänyt vakava masennus, jolloin ammattiauttajan vastaanotolla käyminen ja oikean lääkityksen määrittäminen saattaa auttaa.

Joskus laukaisevana tekijänä ei kuitenkaan tarvitse olla masennus, vaan kielteiset yllättävät muutokset elämäntilanteessa. Nuoremman henkilön sydänsurut, pitkän parisuhteen loppuminen tai iäkkäämmälle henkilölle esimerkiksi elinikäisen puolison kuolema voi aiheuttaa elämänhalun menetyksen hetkellisesti. Joskus myös ahdistava taloudellinen tilanne, josta ei tunnu olevan pois pääsyä, saattaa ajaa epätoivoisen ihmisen ajattelemaan elämän lopettamista.

Miten toiset voivat auttaa

Joskus ihmiset saattavat pelästyä tai vähätellä henkilön aikeita, kun hän puhuu itsemurhasta. Voidakseen auttaa itsetuhoista ihmistä, toisen henkilön on kuunneltava keskittyen ja pyrittävä ymmärtämään tuskallinen tilanne, jonka jälkeen itsetuhoinen henkilö voidaan auttaa. On osoitettava, että myötätuntoa on saatavilla ja pahasta olosta on parempikin poispääsy. Kuolemaan liittyviä tunteita, niin järkyttäviltä kuin ne kuulostavatkin, ei saa torjua voimakkaasti, sillä se vain saa aikaiseksi sen, että henkilö joka avautuu tunteistaan, ei enää kerro kuuntelijalle enempää. Silloin avunpyyntöön ei ole saatu apua, vaan todennäköisesti henkilö vaipuu edellisiin synkkiin mietteisiinsä.

Jotta tällainen yksilö voidaan pelastaa ajoissa, on tärkeää tarkkailla itsetuhoisia epäsuoria kuoleman mietteitä puheen lomassa. Rakentavan keskustelun jälkeen on tärkeää auttaa käytännön asioissa, jotta henkilö pystyy hakeutumaan oikeanlaisiin hoitoihin, sillä hänellä ei välttämättä ole voimia lähteä niihin itse.