Kuoleman kohtaaminen vapauttaa elämään

facing-death-frees-lifeVoisi kuvitella, että olemme harjaantuneet kohtaamaan kuolemaa, kun lähes jokaisessa tv-sarjassa sivutaan kuolemaa, elokuvissa mässäillään kuolemaan johtavalla väkivallalla ja kaikki kuolemanvakava dramatiikka saa hyvät katsojaluvut. Lisäksi meillä on monipuolinen pelien maailma, jossa hahmon kuolema on enemmän sääntö kuin poikkeus ja voimme vain valita kuolemmeko heti vai sinnittelemmekö vielä muutaman minuutin ajan. Voimme myös valita pelaammeko rahasta vai huvittelemmeko vain kilpailuviettiämme kutkutellen Klikkaa tästä.

Tällainen kuoleman kohtaaminen ei kuitenkaan johda mihinkään uuteen. Itse asiassa se turruttaa ja hämää ajattelemaan hyvin pinnallisesti elämän päättymisestä. Itse kuolema säilyy mielessä pelottavana ja välteltävänä tapahtumana.

Kuolema silmästä silmään

Monet ihmiset ovat kokeneet hetkiä, jolloin kuolema on oikeasti kohdattu silmästä silmään. Sellaisessa hetkessä tapahtuu jokaisen kokijan mukaan hieman erilaisia asioita. Ihminen, joka on kliinisesti ollut jo kuolleena useita minuutteja, kokee merkittävän muutoksen aistihavainnoissaan. Arvion mukaan kolmannes niistä, jotka ovat kliinisesti käyneet kuoleman puolella, kokevat jonkin näköisen kuolemanrajakokemuksen, joka muuttaa ihmistä pysyvästi.

Useimmat kertovat kokevansa, että tajunta vetäytyy kehosta. Monet kokevat iloa, valoa, toivoa ja lämpöä. Monesti rajan toisella puolella on tullut vastaan jo kuolleet sukulaiset ja ystävät. Useimmissa tapauksissa potilaat ovat kertoneet, kuinka he ovat pystyneet seuraamaan elvyttäneitä henkilöitä ulkopuolelta ja kuvaamaan täsmällisesti, mitä tilanteessa on tapahtunut.

Kuolemanpelko väistyy

Lähes jokaisessa tapauksessa on todettu, että ihmisen kuolemanpelko on täysin hävinnyt. Tästä voimme päätellä, että kuoleman kohtaamisessa on jotain ihmistä perusteellisesti muuttavaa. Voisi puhua merkittävästä vapautumisesta, sillä kun kuolemanpelko häviää, siinä samassa häviää myös laajalle levinnyt elämänpelko. Ihminen alkaa arvostaa omaa elämäänsä juuri sellaisena kuin se on ja lopettaa piinaavalta tuntuvan etsintänsä, kun pitää löytää parempi työ, kumppani tai taloudellinen tilanne.

Nykyään järjestetäänkin erilaisia valmennuksia ja workshoppeja, joissa ihminen saa elää oman kuolemansa monin eri tavoin läpi. Valmennus saattaa alkaa siitä, että ihminen kirjoittaa jäähyväiskirjeen itselleen ja läheisilleen. Hän saattaa mennä syvään meditaatioon ja kokea siinä, miten hänet haudataan ja miten häntä muistellaan. Joissakin tilanteissa hän saattaa päästää irti kaikesta sellaisesta, mikä tällä hetkellä tuntuu painavalta ja turhalta omassa elämässä. Näin kuvitteellinen kuolema vapauttaa uuteen ja tuoreeseen tapaan suhtautua omaan elämään.